Ordlista för olika typer av glas

Nu följer en liten ordlista.
Mineralglas = Glasglas är reptåligare, men skörare och tyngre än plastglas.
Organiska glas = Plastglas är lättare och slagtåligare, men repkänsligare

Båda glastyperna finns i olika brytningsindex, dvs. det som påverkar hur tjocka/tunna och lätta glasen blir.

De flesta förekommande glastyperna:

Singelglas: Enkelslipade glas för avstånd eller närseende.

Progressiva glas: Flerstyrkeglas med en osynlig successiv övergång från styrkan för avstånd till närseende. Det här glaset är det glas de flesta behöver någon gång efter ca 40års ålder.

//Med vårt digitala mätsystem RVT Pro, får Vi högsta precision vilket ger en större synkomfort och enklasre tillvänjning av Dina nya progressiva glasögon.

Närprogressiva glas: Ett glas anpassat för bättre närseende vid kontor och datorarbete. Ger en bekväm arbetsställning och ett brett synfält. Fungerar mellan ca 0,40-1,5m beroende på glasets styrka.

Rumsprogressiva glas: Ett närprogressivt glas med möjlighet att se skarpt längre ut i rummet, med något smalare synfält än det närprogressiva glaset.

Bifokla glas: Det traditionella glaset för avståndsseende med en liten synlig läsruta för närseendet.

Antireflexbehandling: Gör att glaset ger minimalt med reflexer/blänk. Du störs ej av reflexer iglasen och Dina ögon syns bättre.

Färgskiftande glas: De flesta glas går att göra färgskiftande, dvs. de mörknar när Du kommer ut och blir till ett par solglasögon. Glasen har inte samma funktion genom en bilruta. Finns i både mineral och organiskt material.

Färgade glas: Nästan alla glas kan färgas från minimalt upp till färgade solglasögon.

Polariserande glas: Ett filter läggs in i glaset som tar bort störande reflexer från ex. en vattenyta eller en våt vägbana.